RC Bihać

Bihać, grad svih vremena i trajanja, nalazi se u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini. Njegova pisana povijest datira od 1260. godine, kada ga je kralj Bela IV proglasio slobodnim kraljevskim gradom.Smješten na obalama rijeke Une, uvijek je bio zanimljivo turističko odredište, a taj geoprometni položaj nametao mu je važnu ulogu u svim povijesnim razdobljima.U aktualnim godinama ovog milenijuma, grad Bihać traži svoju novu dugoročnu razvojno-povijesnu odrednicu. Ona se najjasnije nazire u turizmu, a zahvaljujući zdravom okolištu, nezagađenom tlu i vodenim tokovima, takođe  i u oblasti ekologije, prvenstveno u proizvodnji hrane. To jeste odrednica i cijelog područja Unsko-sanskog kantona, čije je Bihać administrativno-političko i kulturno središte.

Od decembra 2003. godine impulsi rotarijanstva snažno su se osjetili i na ovom području, pa je ova ideja koja je u pojedinaca sazrijevala prethodnih mjeseci, dobila potvrdu i podršku u rotary klubovima Sarajevo i Banja Luka, a također i u Distriktu 1910. Tako Rotary Club Bihać "rođen" u večeri 8. decembra 2003. godine, u ambijentu atraktivnog Hotela "Sedra".

Ovaj klub trenutno članstvom "porkiva" cijeli Unsko-sanski kanton  (Bihać, Bosansku Krupu, Bužim, Bosanski Petrovac, Cazin, Ključ, Sanski Most i Veliku Kladušu), s perspektivom da se kada se stvore uvjeti, iz njega generišu zasebni RC Cazin, Velika Kladuša i RC Sanski Most.

Sa ponosom ističemo naših deset nosilaca priznanja Paul Harris kao trajnu vrijednost doprinosu razvoja rotary ideje na ovim prostorima.

RC Bihać | Rotary Club Bihać