116. godina Rotarija

U Čikagu, u Sjedinjenim Američkim Državama, 23.02.1905. godine osnovan je prvi Rotary klub sa ciljem pružanja humanitarne pomoći, podsticanja visokih etičkih standarda u svim profesijama i unapređenja dobre volje i mira u svijetu. Od tada pa do danas Rotary zajednica se stalno razvijala i rasla. Danas u svijetu postoji preko 35.000 klubova u preko 150 zemalja, koji imaju 1.2 miliona članova.

U Bosni i Hercegovini trenutno  aktivno djeluje 15 Rotary klubova, a jedan od njih je i Rotary klub Bihać  osnovan 2004. godine.

Od svoga osnivanja, u skladu sa principima rotarija djeluje na području Unsko sanskog kantona ali je povezan sa rotary klubovima u Grosuplju, Berlinu, Jihlavi, Šibeniku, Lošinju, Mariboru, Grazu ali i mnogim drugim rotary klubovima.

Internacionalni Rotary voz/vlak, Rotary kanjon, Novogodišnji Rotary koncert samo su neke od aktivnosti našeg Kluba koje su nadaleko poznate i prihvaćene. Donacije za Kantonalnu bolnicu, poplavljena područja i mnoge druge akcije pomoći ugroženom stanovništvu, stipendiranje nadarenih učenika i studenata, koševi, deminiranje  i mnoge druge akcije prepoznate su od strane lokalne zajednice i struktura vlasti USK-a.

Danas brojimo 23 aktivna i 3 počasna člana, samostalno djeluju Rotaract i Interact klubovi kao dio rotary zajednice.  

Dvadeset i treći februar obilježavamo kao svjetski dan Rotary-a, i ove godine ćemo ga obilježiti posjetom porodilištu Kantonalne bolnice dr.Irfan Ljubijankić u Bihaću i darivanjem poklona za sve bebe rođene tog dana. Ovakve i slične humanitarne akcije su sprovedene u svim gradovima u Bosni i Hercegovini, u kojima djeluju Rotary klubovi, a sve u okviru zajedničke akcije obilježavanja 116 godina postojanja Rotary pokreta, kao i podržavanja i promocije nataliteta od strane bosanskohercegovačke Rotary zajednice.

datum objave: 23. Feb 2021. | izvor: RC Bihać
OSTALE VIJESTI
116. godina Rotarija | Rotary Club Bihać