Putovanje u bajku
    A journey into a fairytale


    DESETI JUBILARNI ROTARY VOZ PROŠAO JE
  SMARAGDNOM DOLINOM UNE


    Deseti jubilarni Rotary voz i ove godine prošao je smaragdnom dolinom Une. Turisti pristigli iz desetina evropskih zemalja, ali čak i sa sjevernoameričkog kontinenta imali su priliku vidjeti prirodne ljepote koje krase ovo područje.
    AUTOR: ANEL KAJTEZOVIC
    Iako su vremenske neprilike obilježile prvu dionicu puta do Kulen – Vakufa, turistima pristiglim iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Albanije , Slovenije, Hrvatske, Češke Republike, Sjedinjenih Americkih Država i drugih zemalja, to nije smetalo da se dobro zabave.
    Uživali su u kulturno – historijskim znamenitostima, prirodnim ljepotama ovog kraja , bogatoj gastronomskoj ponudi, te zabavnom programu.

     Predsjednica Rotary kluba Bihać, Mirsada – Terzić Avdagić je ovom prilikom istakla kako je misija Rotarijanaca ispunjena, te da će nastojati uvesti redovniju liniju od ove postojeće, budući da su svi učesnici izrazili želju za tim. U svom obraćanju direktor NP Una, Amarildo Mulić spomenuo je obezbjeđivanje uslova za uvodenje kompozicije turističkog voza, koja se nalazi u Italiji. Ukoliko dođe do implementacije ovog projekta dionica Bihać – Martinbrod bi dobila redovnu turističku liniju.
     Među mnogobrojnim gostima prisutan je bio i Fikret Kllari, počasni Konzul BiH za Albaniju, kojem je ovo bilo prvo putovanje smaragdnom dolinom Une.
     Pored pomenutih sadržaja, učesnici su se u Kulen – Vakufu okušali i u fly fishingu.
     Na ovogodišnjem jubilarnom 10-tom izdanju Rotary voza prisutna su bila 133 učesnika.
                               
  
     
   *********************************************************************************************************
  
Konferencija za novinare povodom 10. jubilarnog rotary voza smaragdnom dolinom rijeke Une

    ROTARY VOZ 29. JUNA UZ UČEŠĆE
    BROJNIH GOSTIJU IZ INOZEMSTVA


   * Na osnovu pristiglih prijava i kupovine voznih karata, osim Bišćana, u ovom programu sudjelovaće i gosti iz cijele BiH, Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Austrije, Njemačke i brojnih drugih zemalja

    BIHAĆ, 25. juni 2013.- Danas je u Bihaću održana konferencija za novinare povodom 10. jubilarnog rotary voza smaragdnom dolinom rijeke Une koji će se ove godine održati 29. juna na relaciji Bihać-Kulen Vakuf- Martin Brod.
   Pored dobre zabave i cjelodnevnog programa, učesnici će imati priliku prisustvovati i prezentacijama: “Biološke vrijednosti gornjeg toka rijeke Une“ i „Nacionalni park Una“.
   U sklopu brojnih sadržaja i posjeta, korištenja turističke infrastrukture i uživanja na atraktivnim destinacijama u Nacionalnom parku “Una“ i ove godine posjetioci će imati priliku da učestvuju u vožnji Rotary vozom smaragdnom dolinom rijeke Une i to 29. juna. Ovogodišnju vožnju rotary vozom pratiće cjelodnevni sadržaji unutar Nacionalnog parka na trasi pruge, te više kulturno-zabavnih sadržaja nakon same vožnje.
   Na osnovu pristiglih prijava i kupovine voznih karata, osim Bišćana, u ovom programu sudjelovaće i gosti iz cijele BiH, Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Austrije, Njemačke i brojnih drugih zemalja. Također, rotary voz ima dva otvorena i dva klasična putnička vagona i može primiti do 160 osoba, a kako kažu organizatori zainteresiranost je velika, pa su tako već prodane sve karte i kapacitet je popunjen.
   U proteklih deset godina Rotary vozom putovalo je više od 1.500 učesnika iz svih dijelova Evrope i svijeta, pa su upravo na taj način promovirane prirodne i turističke vrijednosti ovoga kraja, kojega krasi Nacionalni park Una.

  
AUTOR: EMINA RAMIĆ (preuzeto sa: www.rtvusk.ba )
   **********************************************************************************************************


   Saradnja Nacionalnog parka Una i Rotary kluba Bihać
  
   * Dvogodišnja saradnja Nacionalnog parka Una i Rotary kluba Bihać ozvaničena današnjim potpisivanjem sporazuma o partnerstvu u organizaciji i finansiranju ovogodišnjeg 10. jubilarnog rotary voza
   Bihać, 08.06.2013.- Dvogodišnja saradnja Nacionalnog parka Una i Rotary kluba Bihać ozvaničena je današnjim potpisivanjem sporazuma o partnerstvu u organizaciji i finansiranju ovogodišnjeg 10. jubilarnog rotary voza.
   Sporazum su potpisali direktor Nacionalnog parka Amarildo Mulić i predsjednica Rotary kluba Bihać Mirsada Terzić-Avdagić. NP Una, kako je istaknuto je ostvario napredak i vidljive rezultate u uspostavi turističke infrastrukture i promociji. Podstrek za dalji rad, kazao je direktor Mulić je činjenica da je NP postao prepoznatljiva turistička destinacija koju posjećuje sve više turista.
   Još boljim rezultatima doprinijeće sadržaji poput rotary voza, koje na najbolji način prezentiraju turističke potencijale NP Una. Rotary voz ove godine vozit će 29 juna, a želja organizatora je da se ova menaifestacija ne održava samo jedanput godišnje već da rotary voz bude pristupačan svima koji žele uživati u ljepotama Nacionalnog parka. (rtvusk.ba)